De prepaid kaart laat net als een klassieke kredietkaart toe
- Aankopen te doen op internet, in een winkel of in restaurant,
- Geld af te halen aan een geldautomaat in België of in het buitenland,
- Een geldreserve beschikbaar te hebben tijdens een verblijf in het buitenland, zonder dat u alle biljetten op zak hoeft te hebben.
Naar de tabel met prepaidkaarten.
Maar het is geen kredietkaart
- De prepaid kaart is niet gekoppeld aan een bankrekening
- De bank geeft u geen krediet: u zet een som geld op de kaart, ofwel cash aan het loket, ofwel via een overschrijving, ofwel via een bankrekening
Het principe is eenvoudig: u stort een bedrag op een prepaid kaart en dat geld kan u vervolgens aanwenden. “Prepaid” betekent dat ze door u vooraf ‘geladen’ moet worden, en dat telkens opnieuw als het krediet is uitgeput.
U laadt ze op door een cash storting aan het loket, of via een automatisch loket of door een overschrijving (3 dagen vertraging).
Voordelen
- De prepaid kaart is geen traditionele kredietkaart. Men kan enkel het geld uitgeven dat men bezit en vooraf werd gecrediteerd op de prepaid kaart: controle van de uitgaven en veiligheid.
- Voor iedereen: Iedereen kan er één bekomen. Ze is toegankelijk zonder financiële voorwaarden of minimum leeftijd. Uw prepaid kaart is niet gekoppeld aan een bankrekening. Er is dus geen controle op uw inkomsten door de Nationale Bank van België.
- Een ideale en eenvoudige toepassing voor bijvoorbeeld jongeren op reis. De kaart kan trouwens op afstand bijgeladen worden.
- Toegankelijk voor -18 jarigen met bijvoorbeeld de « BNP Paribas Fortis Prepaid Card » vanaf 15 jaar
- Dit is een algemeen aanvaard betaalmiddel. Minder dan een kredietkaart, maar beter dan een debetkaart. De prepaid kaart met het logo van « Mastercard » worden aanvaard op miljoenen plaatsen, waarmee dit een beter bruikbaar betaalmiddel is dan een Bancontact bankkaart
- De prepaid kaart kan een goed betaalmiddel op reis zijn, als u bijvoorbeeld een probleem hebt met een geblokkeerde kredietkaart
- Veiligheid bij diefstal, verlies en frauduleus gebruik: Weinig risico zolang u voorzichtig bent (zoals met elke kaart). Bovendien is het risico beperkt tot het bedrag dat op de kaart werd gezet, aangezien de prepaid kaart niet aan een bankrekening is gekoppeld. Net als bij elke bankkaart moet een geheime code ingegeven worden en is het niet mogelijk meer uit te geven dan wat er op de prepaid kaart staat.
Blokkering van de kaart: u noteert best het noodnummer en houdt dat bij u om in geval van verlies of diefstal de kaart onmiddellijk te blokkeren.
Waarom een kredietkaart wanneer je nog studeert?
- Minder aanvaard als betaalmiddel dan een gewone kredietkaart. Sommige betalingen zijn niet mogelijk. Dat is normaal omdat de prepaid kaart niet gekoppeld is aan een bankrekening. Daarom biedt ze niet voldoende garantie aan crediteurs, zoals bijvoorbeeld een autoverhuurder in het buitenland.
- Geen betaling op krediet: Er is geen betalingsuitstel na de aankoop zoals bij de klassieke kredietkaart. Als u betaalt met uw prepaid kaart, wordt dat bedrag meteen van uw kaart gedebiteerd. U betaalde eigenlijk al vooraf omdat u het geld reeds van uw bankrekening overmaakte op uw prepaid kaart.
- Geen kredietlijn: enkel een positief saldo is mogelijk, er wordt geen lening toegestaan met een prepaid kaart. U moet eerst geld storten op de prepaid kaart alvorens u kan betalen.
- Een beperkt transactiebedrag dat vrij laag is en het gebruik beperkt.
- Meer kosten per transactie dan met een kredietkaart. Vaak betaalt u voor elk gebruik van de prepaid kaart, evenals voor elke bankoverschrijving, terwijl dat nooit zo is met een kredietkaart. Ook geldafhalingen en wisselkosten zijn betalend.
Welke prepaid kaart kiezen?
Prepaid bankkaart of geen bankkaart
Bijna alle grote Belgische banken bieden een prepaid kaart aan. Ook de postdienst b-post heeft zijn prepaid kaart: de « Bpaid Prepaid Mastercard ».
In de niet-bancaire sector vindt u Buy Way Prepaid, Vikingcard Prepaid Mastercard, Mastercard Prepaid Skrill (Engels) en Viabuy Prepaid Mastercard. Omwille van de ver verwijderde maatschappelijke zetel raden we u deze prepaid kaarten niet aan. Dit kan communicatieproblemen opleveren als u een conflict hebt met deze banken. Bovendien hebben deze prepaid kaarten een laag maximum transactiebedrag (tussen 1000 € en 2500 €).
Prepaid kaart Visa of Mastercard?
Volgens ons onderzoek levert het Mastercard netwerk de meeste prepaid kaarten. Maar er bestaat ook de Anytime Visa Card », een Visa prepaid kaart die zeer gemakkelijk op internet te gebruiken is.
Veel maakt het eigenlijk niet uit, want u kan beide kaarten makkelijk wereldwijd gebruiken met dezelfde veiligheid.
Welke bank kiezen?
Vergelijk zeker de banken want zij bepalen de gebruikskosten van de prepaid kaarten. Naast de kosten, kunnen ook de oplaadlimieten en de wisselkosten van bank tot bank variëren.
Een kaart die slechts in bepaalde omstandigheden gebruikt kan worden
Jongeren die in het buitenland reizen:
Studenten kunnen vaak nog niet over een kredietkaart beschikken. Dan kunnen de ouders geld storten op de prepaid kaart, die de jongeren kunnen gebruiken voor hun aankopen.
De ouders houden zo controle over de uitgaven door geleidelijk aan de prepaid kaart te crediteren naargelang de behoeften van de kinderen.
En als hun kind in geldnood zit, kunnen ze snel financieel hulp bieden.
Zakelijke verplaatsingen in het buitenland
De werkgever controleert de professionele uitgaven van zijn werknemer. Hij kan ook snel geld storten indien nodig of bij onvoorziene omstandigheden.
Voor regelmatige en gecontroleerde online aankopen:
Als u regelmatig online aankopen doet, maar daarvoor uw kredietkaart niet wil gebruiken. Omdat het bijladen van de prepaid kaart onmiddellijk gebeurt, in tegenstelling tot een kredietkaart die een uitgestelde betaling van de uitgaven toelaat, houdt de koper een betere controle over zijn uitgaven. De prepaid kaart legt een beperking op en rekent enkel het nodige bedrag aan.
Reizigers buiten de Eurozone die hun kredietkaart niet willen gebruiken:
Voor personen die hun kredietkaart niet willen gebruiken en die buiten de Eurozone reizen waar soms de Maestro functie van een Bancontact debetkaart niet werkt.